SEDETIK KUH PETIK . .

| Tuesday, March 24, 2009 | |


Hola~
Bersua semula kalian dengan ifin yang emo, keh3...
Hari neh adalah hari kedua ifin menikmati ketenangan...ifin melepasi Isnin dengan penuh senyuman, menghadapi Selasa dengan cukup bersemangat...menunggu Rabu esok dengan debaran di jiwa...adakah akan sama dengan Isnin & Selasa??

Semalam & hari neh ramai yang telah memuji ifin di atas perubahan yang telah ifin lakukan. Most of them menyokong penuh tindakan wajar ifin. Terasa mcm disayangi pulok...he3... Sume menyarankan agar ifin meneruskannya...it's feel good...hu3...


Ok, end 1st pasal tuh. My intention here actually mahu berkongsi sesuatu dengan my viewer & blog's fwens...about KEKUATAN MENERUSKAN HIDUP! Ramai yang tidak menyedari akan hal neh, lantaran mengambil jalan mudah untuk mengekori jejak-jejak emosi dalam mengharungi rencah perencah adabi kehidupan. Ramai yang tidak menyedari akan kehebatan AKAL dalam meng'handle' permasalahan neh. Bukan tak tahu tapi tak sengaja menjadi tak tahu, sebab terlepas pandang this particular item.

Kita perlu mengakui hakikat yang tidak boleh disangkal bahawa ke mana-mana sahaja kita melangkah, pasti akan ada cabaran & dugaan. Cabaran lain maksudnya, dugaan lain ok. Jangan terkeliru. That items will follow us wherever kita melangkah. Mana buley lari? Cuba la kalo dapat lari dari mereka? Confirm cannot la...jgn degel ckp ifin neh...


Dalam mengharungi kehidupan neh, urusan kita dengan Pencipta adalah sentiasa ada...continous thing...but the real thing here is we deal with us! Which means, in reality life we'll always akan berhadapan dengan manusia. Dan manusia tu siapa? Manusia tuh adalah kita! Nak berdepan dengan spesis manusia neh bukannya senang. It's better we deal with our Creator! Telus, transparensi, tiada hijab, urusan kita terus direct. But! Dengan manusia neh kena ada banyak strategi. Bukan senang nak senang tapi tak susah untuk susah.


Sebab apa ifin kata camtu? Sebab manusia neh kompleks! Walaupun kejadian manusia neh telah diwartakan sebagai paling mulia antara kejadian yang lain, but we must remember that manusia neh telah ditiupkan pelbagai emosi, apatah lagik nafsu kan! Walaupun rambut sama hitam (but nowadays dah ada yang color-color rambut doh), tapi hati lain-lain. Sukar kita nak menduga manusia neh.

Kadang-kadang dalam ketenangan kita berdepan dengan manusia neh, terselit kekusutan. Cakaplah yang kita neh ada bestfwen, kita dah kenal orang tu 3 tahun...10 tahun...tapi persoalannya di sini ialah...adakah kita betul-betul mengenali siapa yang kita sedag berdepan tuh? Kita cukup yakin yang dia / mereka adalah teman seperjuangan sampai ke syurga? Pasti ke syurga? Ntah-ntah rakan ke neraka...sape tahu sume tuh kan?

Ifin mahu memetik satu kisah neh. Kawan ifin. Namanya UNNAMED! Nak kata kawan sangat tuh tak lah sangat...sebab dia jauh lebih muda dari ifin. Tapi ifin tetap anggap dia kawan sebab age doesn't matter. Kawan ifin neh masih belajo...di sebuah institut perguruan...jauh di lubuk pekan. Usia jodoh dia dengan tempat tuh baru 3 tahun. Dulu bukan tempat neh jalan yang dia pilih. Dia lebih senang meneruskan pengajian di matrikulasi bahagian perakaunan. Tawaran yang dia perolehi untuk bertukar hangen ke profesion cekgi neh datang di saat-saat dia tengah bergumbira dengan rakan-rakan matriksnya. Seboleh-boleh dia menolak. Tapi harapan keluarganya lebih tinggi daripada cita-citanya. At last dia accept the offer.


Jiwa memberontak at the beginning but lama-kelamaan ia pudar. Mula serasi dengan dunia pengajar. Kenalan ditambah dari hari ke hari. Sehinggalah Tuhan bagi dia jodoh! Perfect match la orang kata. Dia bahagia. Dia happy. Dia riang. Dia bersemangat. Tapi yelah, diharapkan panas ke petang, hujan pulak di tengahari! Rakan-rakan kawan ifin tuh satu persatu telah menampakkan topeng sebenar mereka. Ada yang berwajah SETAN! Ada yang bermuka DAJJAL! Ada jugak yang bermuka-muka MALAIKAT BERJIWA MALAUN! Dia dipulaukan!



Setiap kali kawan ifin neh berdepan dengan masalah manusia neh, dia akan mencari ifin. Nak kata ifin dibayar gaji, idok la pulok. Nak kata dia ada 'bersedekah' kat ifin, tak nampak pulok kilauan duitnya...kah3...tapi yelah, buat apa ifin nak berkira. Dia kan kawan ifin. Ifin harus & perlu menolongnya. What fwen for kan?


Kawan ifin neh jenis yang jiwanya lemah. Tak kuat semangat. Tak cukup kuat untuk menanggung kesemua bebanan sehinggakan kadang-kala dilemparkan ke bahu mak bapak dia! Dari satu segi, tak patot la dia buat mak bapak dia camtu sebab mereka dah tua, dah penat dengan masalah-masalah neh. Better let them off...

Kawan ifin neh tak pandai nak mencari solution walaupun otaknya sekang neh telah diprogramkan dengan pengaturcaraan pendidikan. Tulah orang kata, teori tanpa praktikal memang menghampaskan! No meaning at all. So, mana-mana students yang nak berlagak dengan ilmu teori tuh, lu pikir la sendiri. Golongan cam neh la yang dikatakan bodoh sombong. Lagak pandai tapi hakikatnya sengal!


Pada ifin la kan, jangan diikutkan sangat rentak malaun-malaun tuh sume. Depa nak kata apa, lantak pi la. Mulut manusia neh bukan leh ditutup macam mulut tempayan. Bukannya buley disoletep hari-hari. Mulut-mulut puaka neh la sebenarnya perosak bangsa! Tak kenal dek untung, tak sedar mana datangnya & tak sedar-sedar akan mati bila-bila masa ja! Ifin nasihatkan kawan ifin tuh, pedulik kan depa. Sukati mak bapak adik tiri pakcik belah makcik atok sedara belah ibu tunggal depa la nak kata apa, nak wat apa. Buat dono je. Lagik mulut depa berpuaka macam naga sembur-sembur api tuh kan, lagik la biarkan ja. Sebaliknya lemparkan senyuman pada depa. Act macam tak rasa apa-apa walaupun dalam hati meluap-luap nak bagi penampo tahap aura dewa-dewa! Orang kata mendiamkan diri tu maknanya KALAH! What the hell beb! Sape cakap camtu? Meh cni aku terajang skali dua lapan juta kali! Pale hotak dia berjambul la cakap camtu! MENGALAH BUKAN BERMAKNA KALAH! Mengalah tu dalam erti kata sebenar, kita jadikan 'period' mengalah tu sebagai satu medium untuk relax but at the same time kita observe depa, cari setiap kelemahan depa, kumpul banyak-banyak & simpan sat. Agak-agak tiba satu masa yang sesuai, kita fire in the hole...asshole!


Kita kena pandai mengawal keadaan. Harus bijak tangkap situasi. Depa akan assume mengalah kita tuh sebagai satu kelemahan kita tapi depa silap! Depa terlupa bahawa diam kita bukan diam kosong, diam kita ada isinya! Tunggu masa je nak pulangkan paku buah keras! Hantok je pale hotak berjambul depa tuh ke tujuh lapisan bumi sampai ke kerak bumi tuh! Biar depa rasa. Kita kena kuatkan dalaman kita dulu kalau nak 'ambush' depa alik. Peperangan pun perlukan strategi, neh kan pulok benda remeh-temeh neh. Simple dude! Piece of cake!


Ifin dah nasihatkan kawan ifin tuh. Sebelum apa-apa kejadian buruk berlaku, dia kena persiapkan diri. Pasang kuda-kuda, atur langkah, hayunkan gerak dengan bijak...biar depa kena sekali tapi ingat berkali-kali!

Erm, penatlah citer pasal kawan ifin neh. Huus pulok. Nak pi minum sat. So, kamuh-kamuh di luar sana, kalau mengalami situasi cam neh dengarlah lagu situasi by bunkface! Wakakaka... Adios Amigos Adiozza...


ifin selalu berharap agar mulut-mulut puaka neh ditidurkan.
Senang cket ifin nak terajang...wakaka...
peace no war dude!

3 comments:

qe-runk Says:
March 25, 2009 at 9:00 AM

lelaki jarang alami situasi cm kwn ko 2..

klu yg pulau2 neh...gal2 je..
huh~.
pemikiran yg xmatang disusuli ngn jiwa yg pnuh kedengkian..
siot~

geram je ak dgr kisah kwn ko tuh~..

ifin Says:
March 25, 2009 at 5:36 PM

memang cikgu2 zaman skg x matang! emosi mcm bdk lom baligh! kah3...

cik boneca chanteq Says:
March 26, 2009 at 7:49 PM

uii..trase iiii...sebab i pun cikgu juge..hehehe..
apepun,..besh giler bce post ifin neh...
amat mengharukan hati dan sgt bersetuju dgn anda...
teruskan usaha anda dlm meneruskan niat menjadi kaunselor satu hri nnt...wakaka..:)

Related Posts with Thumbnails