TITIPAN UNTUK...

| Tuesday, March 3, 2009 | |
BALQISH NADIA QISTINA...



Salam dihulur kepada insan bergelar QISH...
Harap disambut dengan hati yang terbuka.
This time, ifin tercipta 1 ilham yang ingin
ifin dedikasikan kepada QISH...



QISH...
Seorang insan yang baru saja bertandang dalam life ifin.
Bukan sebagai isteri.
Bukan sebagai kekasih.
Bukan sebagai teman.
Tetapi sebagai insan istimewa.
Kenapa istimewa?
Sebab dia unique!!
Bagaimana nak describe keunikannya?
Jawapan yang ditagih terlalu abstrak untuk diperjelaskan.
Sebab keunikannya bukanlah kristal.



QISH pernah berkata pada ifin, neh antara sedutan dari dialog-dialog yang terucap antara ifin & QISH:


"QISH macam tak percaya yang QISH boleh jadi ********** ifin,".

"Kenapa tak percaya? Dah lama ngidam nak jadi ********** ifin ka? Keh3...".

"Bukanlah sebab sebelum ni QISH takde pun rapat dengan orang-orang yang dah umur 20++. Kali neh pulak buley rapat dengan ifin,".

"Owh...QISH biasa rapat dengan budak bawah umur ka? Kah3...,".

"Bawah umur pun tak, selalu rapat dengan orang yang sama umur & up cket la, dalam 18-19,".

"Owh...ifin orang pertama la neh? Jap3...nak betolkan seluar, bontot kembang neh, kah3... So apa rasa bila QISH dapat 'budak atas umur' neh?"

"Rasa eh? Oklah, besh la jugak sbb ifin neh memahami QISH, nak dengar probs QISH. Tapi QISH tertanya-tanya la, camna ifin buley mintak my number dari dia? Ifin aim apa sebenarnya?"

"Sebab senyuman QISH menawan. Tapi kalau merajok muncung sebatu tetap bughuk! Kah3..."

"Owh...perli QISH ye? Ye ke menawan? Macam tak caye je...neh realiti atau mimpi?"

"Realisasikan realitimu. Itulah jawapannya,".

"Ckp la betol-betol...main-main pulak,".

"Betol la...tarak tipu punya...,".

"Sebab tu je ifin mintak my number dari dia? Jawapan yang kurang memuaskan,".

"Dari senyuman yang menawan turun ke hati... Dari hati baru kenal empunya diri... dah faham?"

"Owh, okay. Ayat-ayat ifin tuh buley buat orang cemburu taw,".

"Sape je nak cemburu?"

"Orang yang minat kat QISH la macam si dia tuh,".

"He3...kalau sape-sape yang cemburu, itu minat kerana nafsu & bukan minat kerana hati yang berminat,".

"Macam tak percaya pulak senyuman QISH buley menambat hati orang. QISH bukannya cantik sangat,".



"Canteq bukan terletak pada wajah semata-mata tetapi ia terbit dari keikhlasan yang menghiasi sanubari. Kalau kita ikhlas dalam hidup, insyaallah bukan orang je yang suka bahkan selain orang pun akan turut tertambat hatinya. Tepuk hati tanya jiwa, bicara pada hati bermakna pada rasa QISH...,".

"Wow...ayat mantap seyy...then la ni apa yang ifin rasa bila dah kenal QISH?"

"Rasa kelat! Kah3... Erm, nak describe 'rasa' tu unik sebab 'rasa' tu abstrak & tak konkrit. Jadi biar naluri berbicara, hati merasa... So far, kehadiran QISH amat menyenangkan...memadai la tuh,".

"Owh...kelat eh? Takpe...takpe...alhamdulillah, ifin senang dengan kehadiran QISH,".

"Itu sudah memadai dari perasaan-perasaan kalot yang menyemakkan fikiran macam dia, he3...".

"Dia tu sape eh? Hu3...,".



"Mereka-mereka yang dah membuatkan QISH serabot. Dari dok melayan tangkap leleh, baik kita enjoy our life sebab hidup neh sekali je...soal-soal yang abstrak biar ia datang sendiri. Jangan wisau jangan terdesak, it will comes itself...juz wait with patient & beliv its really really exist!"

"Owh, wokey...tentang 'rasa' tu pun sensitif gak kan? Ramai orang panggil QISH neh BALQISH, NADIA, QISTINA...tapi ifin je panggil QISH neh QISH,".

"Yelah...tak kan nak panggil JOYAH pulak kan, kah3... wah, jap3...nak amik space lagik neh, bontot kembang... 1st person lagik neh! Uiks, bukan senang dapat title 1st dua kali dalam sehari neh...,"

"Seleqeh la ifin neh. Yup, you are 1st person tapi bukan dalam semua particular la,".

"Yelah...ifin pun bukannya tamaq pun nak bolot semua, he3...,"

"Yeah, i know,".



QISH...
Ifin harap QISH selesa dengan 'kerapatan' kita neh.
Ifin tidak mengharapkan sebarang balasan dari QISH.
Ifin cuma membantu meringankan 'sedikit' bebanan yang QISH tanggung.
At least, QISH ada 'bahu' untuk menumpang menangis.
Kalau dipendam sorang-sorang pun, jadi mental sudahnya.



Dari pengalaman ifin lah kan QISH, walaupun tak sehebat mana pun...
QISH jangan mudah terburu-buru buat keputusan.
Sebab keputusan yang dibuat secara tergesa-gesa neh,
tanpa berfikir secara mendalam...
hasilnya memang tidak memuaskan.
Lagipun perjalanan hidup QISH masih panjang insyaallah.
Luas terbentang di luar sana oppurtunities menunggu QISH.



Menanti untuk QISH gapai je.
You have a potential.
Kalau tak tahu, explore kemahiran & kebolehan yang ada.
Cari X-Factor tuh.
QISH jumpa je 'ibu' nye, insyaallah QISH tahu arah tuju QISH pastu.



KEMAHIRAN + PENGETAHUAN + KEBOLEHAN + PENGALAMAN
akan berguna kalau kita berada di tempat yang betul.
Setiap antara kita mempunyai keistimewaan masing-masing.
Kekurangan tuh memang sudah termaktub la hak milik kekal kita.
Tapi jangan jadikan kekurangan tu sebagai penghalang untuk kita achieve the goals!
Find a solution to improve it.
Find a way to solve it.
Memang la tak dapat membuang kekurangan tu tapi at least kita ada usaha untuk
mengatasi & memperbaikinya..
Walaupun kadang-kadang azam QISH terlalu menggunung,
walaupun kadang-kala impian QISH sangat melangit...
tapi tak salah untuk bermimpi untuk merealisasikan realitimu QISH...
Realiti tu datangnya dari mimpi...
Dan mimpi tu datangnya dari kata-kata yang diungkapkan oleh hati...



Soal-soal hati & perasaan neh put a side 1st.
Bukan ifin kata TAK PENTING tapi hold it for a second.
Jangan buang sebab itu satu anugerah yang suci dari Ilahi.
Pegang, simpan & rasa kemudian.
La ni bukan lagik era datok nenek moyang kita.
Leh hidup dengan berbekalkan cinta yang sejati.
La ni zaman dah berubah bah...
Bukan nak kata cinta sejati tu tak bagus,
tapi kita bawa ia seiring dengan peredaran zaman
yang menuntut lebih banyak material.



HATI + CINTA + SAYANG
seiring dengan
HARTA + CITA-CITA + DUNIA.


Baru balance.

Nak tak nak kita perlu sedar itulah hakikat nowadays.
Nak layan buley but don't over the limit bcoz you have to realize where u stand rite now & when u wanna achieve your goals.
Pokok pangkalnya, all is in your hand.
Your future your own risk.
Dalam subjek Finance yang ifin pernah belajar dulu,
HIGH RISK HIGH RETURN.
Think about it and try to learn how to manage everything.
Explore yourself & find the X-Factor.
You suppose to know your target rite now,
where you wanna go...what you will be in the future.
All about you QISH.
Enjoy your life QISH.


So, ifin harap QISH understand what I'm trying to tell you.
Don't put me too high bcoz ifin bukanlah sape-sape.
Bukan seorang tokoh negara.
Bukan seorang cendiakawan.
Bukan yang terhebat.
Tapi ifin hanyalah ifin yang memiliki seadanya.

Doa ifin mengiringi QISH...insyaallah...



Take a good care of yourself QISH...

0 comments:

Related Posts with Thumbnails