MAULIDURRASUL...

| Sunday, April 19, 2009 | |


hola~
semalam ifin ada berbicara pasal majlis sambutan maulidurrasul kat sekolah ifin. post kali neh ifin nak citer pasal majlis tuh. frankly speaking, neh lah majlis seumpama tuh yang ifin involved. selama ifin berkhidmat kat skola tuh, neh la baru 1st time ifin involved dalam majlis sambutan maulidurrasul neh. bukan tak mau involved tapi tak diberi peluang untuk involve. manusia neh kan bukannya sama sumenya. rambut je sama hitam tapi hati len-len. kadang-kadang hati tu lebey hitam berkarat dari rambut yang karat!

tapi syukur alhamdulillah...taon neh ifin involved. tu pun disebabkan kaunselor datang menyembah ifin & the geng, mintak tolong jadi 'back-up'. korang bayangkan jadi 'back-up'? fuck you dude! sorry termencarot cket neh. ifin bukannya apa, kalo betol-betol nak memeriahkan majlis, sume warga skola bagi tugas sama rata, adil & saksama. hello guys, skola tu bukan ada cikgu je okay! abez staf sokongan tuh pe jadahnya bernyawa dalam skola tuh??? kami bukan tunggol a.k.a pak pacak beb! time bersenang-lenang dilupakannya staf, time tak cukup kakitangan perlukan bantuan, dicarinya staf. what the hell is going on dude!

kejayaan skola dikongsi bersama sume pihak! bukan cikgu aje! remember that! aku paling pantang manusia jenis neh! nak aku sepak terajang je cikgu-cikgu zaman sekang neh! putui la aku ludah! yang nak busuk hati sangat tu nape? hengat gaji beribu-ribu tahap cipan, pakai keta bagak besaq, dah tinggi ke darjat tuh? come on la guys, pangkat ko yang tinggi tuh tak bermakna kalo pe'el ko bawah tapak kaki aku!

erk, udah-udah...dah melalot neh. ifin nak citer pasal sambutan majlis tuh sebenarnya, keh3... ter'emo' cket td...teopuchi...sambutan majlis tuh diadakan sederhana jek. bilangan students melayu kat skola ifin taklah ramai sangat. ciput je. tapi yang ciput tu lah yang banyak songelnya. sehari sebelum majlis tuh, bebudak diwajibkan tido kat skola. ada ler pengisian yang nak diberikan tuh, tapi yang datang menyahut seruan skola leh dibilang jumlahnya! pemalas!

ifin datang pagi-pagi lagik...suasana skola macam suram je...macam baru je malaikat maot datang mencabut nyawa sume makhluk. ifin & the geng ditugaskan sebagai penyambut tetamu. kasi pemplet kat mak bapak vvip vip yang attend. dalam pemplet, 8.00pagi adalah part ketibaan para jemputan. tapi sampai 8.30pagi ifin masih lom rasa kemeriahian. neh la melayu, janji melayu...lembap! bukan nak mengata bangsa sendiri, tapi itulah hakikatnya. dijanjinya kul 8, datang ler pukul 8 kan. isy...isy...isy...

bila keadaan dah makin bingit cket, barulah nampak muka-muka yang ada nama dalam pemplet tuh sorang demi sorang muncul. pehal lambat? owh...siapkan anak la...siapkan bini la...siapkan laki la...siapkan diri la...jalan jem la...traffic lite runtuh la...itu la...ini la...huh! alasan yang bukan alasan betol! terus bebudak dikumpulkan. nak berarak pusing area skola. si Fiq ditugaskan jadi 'tukang karot'...keh3...kena jadi ala-ala ketua perbarisan. dimulakan olehnya & diiringi dengan paluan kompang dari group kompang. perarakan dimulakan. dengan banner yang dilukis oleh bebudak, dikawalselia oleh cikgu bull. kreatif gak hasil karya bebudak tuh.

berarak mengelilingi area skola...tak jaoh pung. tak sampai setengah jam, dah sampai skola alik. terus masuk surau, ada pengisian...ceramah & bla...bla...bla...cukup time, majlis abez...time makan pulak. sedap betol jamuan tuh...berselera ifin nenok sume makan. memacam pe'el depa makan. dari bebudak bawah umor sampai ler atok nenek yang terlebey umo...suma makan tanpa menghiraukan sekeliling...keh3...

neh, ada beberapa snap yang dapat ifin amik...




******************



mata ifin melihat.
telinga ifin mendengar.
hati ifin terasa.

Related Posts with Thumbnails