IFIN PI KURSUS LAGIK!!

| Thursday, May 14, 2009 | |


Hola~
kali neh ifin nak post pasal kursus yang ifin attended. ifin dapat offer letter from kementerian last week. kursus tuh dijalankan di Tanjung Puteri Golf Resort Pasir Gudang, bermula 10-13Mac 2009, which means from sunday to wednesday.


ifin punyalah suka sebab kursus kali neh memang kursus yang ifin tunggu-tunggu setiap taon. KURSUS PENGUKUHAN PASUKAN a.k.a TEAM BUILDING. ifin pernah pergi dulu kursus yang sama di tempat yang sama, tapi tuh taon 2007 sana. lama doh. la neh 2009. of coz consultant yang berlainan & style pengisian yang berbeda kan. so, dengan green light from my bozz, ifin jadilah sebahagian daripada warga kursus tuh.


so ifin bertolak dari umah dalam kul 1 camtuh sebab bukannya jaoh sangat pung kan, keh3... sampai je ifin terus daftar & diberi banglo bernombor 237 bersama-sama dengan 7 boys yang len. tapi kunci umah tak diberi pada tangan ifin sbb ifin orang ketiga yang sampai. jadi untuk menjayakan cita-cita ifin untuk menakluk masterbed room, ifin terus drive ke banglo 237 tuh cepat-cepat...wakaka...


sampai je sana, ifin terus 'cop' masterbed room...keh3...macam pe'el bebudak ifin neh. tapi dulik pe kan? keh3... bila dah cukup sume ahli, maka lengkaplah satu group 237. depa datang dari pelbagai pelusuk benua, dari berlainan background, berbeda skop tugasan di tempat bekerja. tp depa neh bagos...nice boy...gudboy...neh penama-penama villa 237:

* ifin
* apiz
* syuk
* kamal
* ihsan
* bro nizam
* bro syuib
* bro sahak

2 ketol dah nikah, lagik 6 pulak baru takat kawen ja...wakaka...

dalam lapan-lapan neh, tak sume kursus yang sama. ada tiga kursus:

1) KURSUS PENGUKUHAN PASUKAN
2) KURSUS PEMBANGUNAN INSAN CEMERLANG
3) KURSUS KESELAMATAN

tempoh kursus sama, tempat tido sama, tempat makan sama, tempat membuang pung sama cuma tempat kursus je kitorang berpecah. tapi what the hell kan...layan je...


secara overall la kan, kursus yang diconduct oleh GENIUS PYRAMID SDN BHD neh kan...secara jujur & ikhlasnya ifin cakap memang agak memenatkan. tak tertanggong dek badan. tak tercapai akalmu. tapi tuh sume tak penting. bagi ifin, apa yang penting adalah intipati kursus tuh. dah namanya team building kan, so semangat kije berpasukan tuh yang mahu diterapkan. sebab kita tak kije sengsorang. kita kije beramai-ramai & sekeliling kita dalah manusia...kita deal dengan manusia...so kita kena ada semangat kije berpasukan tuh. tak kira pangkat darjat harta benda rupa atau apa saja, tu sume put a side...yang pntg kita secara berpasukan dapat perah tenaga bersama-sama agar goals yang kita nak tu tercapai. tapi bukan mudah untuk menuju puncak kawan-kawan.


banyak cara, konsep, style, kaedah yang perlu kita implement kan. ingat sonang nak sonang ha? tak kisah apa cara skalipun yang digunakan, yang penting ia halal & efektif yang diikuti dengan efisen. tapi kaedah yang paling biasa digunakan adalah POLC.

P = PLANNING
O = ORGANIZING
L = LEADING
C = CONTROLLING


kalo kita bijak geliga pale hotak kita neh, kita akan implement POLC tuh dalam cara kije kita. confirm kita tak gado-gado, kije dengan tenag aman damai, matlamat pun dapat achieve, hasil pun kita perolehi dengan jayanya...tapi kena ingatlah, kita buat camna pun, MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA. apa yang batil tetap batil, yang hak tetap hak. remember that guys!


consultant ifin neh baguih-baguih orangnya. penampilan nampak gagah perkasa, hati kelihatan utuh dengan pendirian, nak kata muka bughuk, tidak sama skali, masih ada ketampanannya (wah...bodek neh! wakaka...).

* BRO YAZEED
* BRO ARE-PEACE
* BRO AZHAR


ifin tak tahulah depa neh dah kawen ka lom, sebab bak kata bro yazeed...kita tak leh judge the book by its cover. jadik ifin tak tau nak describe depa tuh dah bernikah atau setakat berkawen ja...kah3... depa neh bagus! gud job guys! keep it up! insyaallah kalo ada umor yang panjang, kita dapat jumpa lagik. bak pantun bro sahak... kalo ada sumor di ladang, leh kita menumpang mandi, kalo ada umor yang panjang, leh kita berjumpa lagi...


kursus neh banyak meninggalkan kesan yang mendalam pada ifin. serius tak tipu. korang nak ifin tunjuk camna mendalam tuh tak dapat den nak tulun. tapi hasilnya akan appear dalam gerak kije ifin la nanti...hu3...


dalam kursus neh gak, ramai manusia telah berjaya memberikan impak maksima pada ifin. banyak aspek la. sampai ifin tak akan dapat lupakan lobang idong memasing, kah3... antaranya:

* KAK AYU
* BRO SAHAK
* BRO MARTIN
* BRO HILMI
* BRO KAMAL
* OLIN
* SHAM
* ABANG AJI


yang lain tu ada gak impak tapi depa berlapan tuh yang paling banyak kesannya. tahap cipan punya impak la senang cakap wei. ifin terpana kat depa neh dari segi penampilan, cara bercakap, cara conduct team, cara menyelesaikan poblemo, cara menceriakan suasana, pokoknya banyak la...abstrak beb!

so here i've some snap to show you guys. take a look at it...


****************


~neh la pintu gerbang yang gah~

~very classic dia nye main building~

~neh main building~

~mesra alam...damai ja walaupun panas~

~bila nenok nama neh, confirm dah sampai ke tempat yang betol, he3...~

~ha...yang ala-ala palace neh korang akan jumpa bila masuk je ke dalam. terpegun gak ler kepada yang jakon, keh3...~

~silalah mendaftar di situ~

~dah namanya golf resort kan, tak sah kalo tak jumpa natang yang kat tengah-tengah gambo neh, he3... view neh belakang villa ifin ja~

~ha...neh la tempat beradu ifin...masterbed room yang very kondusif~

~neh bilik yang kedua, ketiga & keempat...sama je konsepnya~

~ada ruang untuk bersantai a.k.a mengumpat, kah3...~

~dapurnya agak lengkap la...nak masak ka? masak ler wei...~

~the other side of the kitchen~

~neh hall kat ground floor...kira ada 2 bahagian la. neh 2nd partition~

~yang neh main hall dia~

~ada pool ala-ala olimpik punya...pi la race dengan ikan emas dalam tuh, hu3...~

~another view of it~

~this area is only for children yang belum baligh, kui3...~

~agak-agak penat kan, nak pekena urutan cakar rimau kan, pi la spa neh. syiok!~

~neh view dalam toilet. very clean. sedap untuk melunaskan hajat-hajat yang tertonggak, keh3...~

~scene main building time malam~

~pintu masuk ke main building~

~nama kursus ifin~

~my group's chart. wonderstar yang very de shining. agak-agak korang yang mana satu nama ifin? keh3...~

~group 3E punya chart~

~group wonderants a.k.a semut neh adalah saingan kedua terhebat to my group~

~ha...neh la satu-satunya group keta. agak-agak nape depa guna WAJA? nape depa tak guna ISWARA ka, GEN-2 ka, PERDANA ka, GTI ka kan...keh3...~

~my group presentation...sempoi tapi bernas~

~tulisan dah tahap cipan malas la tuh, keh3...~

~group neh memang bersemangat dalam presentation~

~presentation group bro martin neh memang saingan terhebat my group~

~kamal & syuk~

~ha...yang misai ala-ala Datok K tu la bro martin, wakaka...~

~my consultant tgh mamam. nenok yang tengah tuh, lapo bebeno dia, keh3...~

~dijemput para peserta yang kelaparan menjamu selera...~

~renungan tak puas hati ke bang? keh3...~

~makcek yang wearing blue t-shirt tuh suka sangat minum guna gelas yang panjang. ifin tanya dia nape tak guna gelas yang kecik cket. dia kata yang kecik tak puas! uiks!~

~depa neh tengah diskas camna nak kuar beli asap kat luar. stok dah abis la tuh~

~nadia & olin yang cumil~

~yus penambat hati bro sahak~

~kak ayu yang sangat ayu~

~group waja neh memang bersemangat waja~

~group semot neh cool je...~

~neh group abang aji tapi dia takde la pulok~

~neh my group...siap bendera lagik!~

~wei olin, hang tunjuk gambo bf ka kat yus & nadia tuh? nak nenok jugak!~

~jelingan girl power kak nooraini, tapi kak ayu nape wat muka poyosh ja tuh? keh3...~

~cian dak syam neh, demam pulok during this course~

~bro sahak! memang gerek! slumber yang mavelos!~

~ala-ala bucuk-bucuk...cumilnya dia...keh3...~

~sedey je zam? pe hal?~

~ifin rasa la kan, orang yang pakai baju hijau kat belakang tuh kentot la...kalo tak, tak kan akak tuh tutup hidung kan? wakaka...~

~kak ayu tengah hafal skrip ka?~

~peace no war dude~

~ko nenok apa tu mal? ada apa kat kaki sahak tuh mal?~

~sedey bebno ifin nenok bro sahak tuh...tapi tak nanges pung! ha3... cian pulok yang tengah tuh takde orang nak pelok dia, keh3...~

~pompuan kalo tak nanges tak sah time neh~

~neh la chip yang macho tuh, bro yazeed~

~wei, korang nenok apa tuh? haa...bilang sama mak bapak kamuh...kamu nenok biru-biru...wakaka...~

~hilmi tuh teruna lagik...ada yang berkenan? meh cni isi borang, hu3...~

~kaum adam yang agak ramai la untuk kursus kali neh~

~ladies...tetap majoriti~

~semua sekali neh, nasib baik pentas tak roboh~

~consultant yang superb! keep it up guys!~

~nak men bowling sat b4 alik...kat cni ada dengan harga yang sangat murah~

~ececeh...nak pilih color mana ekh? cam terer je mamat neh kan...keh3...~

~my luvly group~


****************



KAWAL LAH TEKANAN KAMU DENGAN

SPARKLE

S = sleep well
P = plan everyday
A = anticipates less
R = relax
K = keep anger under control
L = laugh
E = eat well & exercise

agak susah nak kije berkumpulan.
sebab rambut sama hitam hati lelain.
jadi, pandai-pandailah guna strategi!

0 comments:

Related Posts with Thumbnails