BUFDAY MY LUVLY MOM~

| Monday, August 31, 2009 | |







hola~
tanggal tiga puluh satu...bulan lapan lima puluh tujuh...erm, terngiang-ngiang nyanyian arwah sudirman kita menyanyikan lagu tersebut. tapi bukan itu yang mahu ifin kupaskan di cni. malaysia telah merdeka pada tanggal 31.08.1957 tapi 2tahun before that, my mom dilahirkan pada tarikh yang sama. kira "anak merdeka tak cukup bullan" la kan sebab kuo dari perot awal, keh3...

bertempat di pizza hut, ifin & anggota family yang len telah meraikan ulangtahun my mom yang ke-54. ha, korang jangan tak tauk, my mom tinggal bape taon jep nak pencen. tapi muka still awet muda. apa rahsia my mom? ada ler...rahsia keluarga...wakakaka...cheh, poyosh je statement!

ulangtahun my mom this time, ifin telah buat sedikit kelainan di mana dengan kerjasama daripada abah & angah, berserta pihak outlet pizza hut...kamik telah merancang suatu kejutan untuk my luvly mom. pada kebiasaannya, kitorang akan memakan sambil berbual sambil amik² gambo sambil bagi hadiah...but this time there's a cake for you mom...ifin, abah & angah telah berpakat untuk merahsiakan perkara neh. dengan siblings yang len pun kitorang tak bgtau. yang depa tauk, hanya nak mkn pizza kerana meraikan my mom....hehe sowie lah siblings ye sebab perlu berahsia kerana kalo bgtau kang nanti ada "gigi jarang"...ups, wakakaka...

one thing i wanna share here guys...masa ifin beli kek tu kan, staff kedai tuh tanyalah bape umo yang kena clbr8 neh. ifin dengan jujurnya mengatakan 54tahun. dia tergezot! ditanya lagik menuntut kepastian. ifin jawab dengan jujur again. then she satisfied, sebab ifin kata nak clbr8 my mom ler...walawei, kang makan sop selipo kang pompuan neh...ingat "warga emas" macam my mom cannot clbr8 bufday ka? haiya punya pompuan, tarak bek wooo punya perangai. bad attitude! what the hell rite, lantak ler bape besau angka umo orang tu nak clbr8, yang penting AKU BAYAR PE KEK KAU! ok², tak mo panjang² celite. chit porrah!

dah beli kek tuh, ifin pakat dengan manager pizza hut untuk simpankan kek tuh hingga malam. kebetulan manager outlet pizza hut tuh kenalan ifin dulu (ifin penah kije part-time kat pizza hut dulu²), so lagik senanglah nak deal. ifin request simpankan kek, pastu mlm nye nanti pas settle mencekik menu² pizza hut, baru kuo kan kek tu bila dapat signal dari ifin. plus, ifin nak sume staff outlet pizza hut tu bawak kan kek yang telah dinyalakan lilinnya tuh sambil nyanyi,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY, HAPPY BIRTHDAY
HAPPY BIRTHDAY TO YOU.


yang lawak antarabangsanya time clbr8 bufday my mom tuh kan, my mom la. pas kenyang, dia ajak alik. perut dah kenyang makan free, alik nak tido, keh3... ifin saje jep standby balance² menu yang tak abih untuk ditapaukan. ifin kata, "jap eh mak, nak tapau sat,". ifin terus panggil staff outlet untuk tapaukan sambil bg signal kat manager tuh. dengan sepantas kilat, kek sedia untuk dikuokan. yang lawak antarabangsanya lagik, my sista leh ckp pe taw, "e'eh, ada kek la. ada orang clbr8 bufday gak kat cni,". padahal kek tu untuk mak dia gak...wakakakaka...

bila nak bangun jep, sume staff outlet pizza hut datang bawak kek sambil nyanyi,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY, HAPPY BIRTHDAY
HAPPY BIRTHDAY TO YOU.

tergezot kanggaroo my mom wa cakap sama lu, ternganga dia. nasib bek outlet tuh bersih takde lalat, kalo tak...dah masuk sekoq dalam mulut my mom, keh3... punyalah blushing muka my mom sebab diperlakukan sebegitu rupa. sume customer tgk dengan sukanya, tumpang gumbira la walaupun bukan bufday diorang kan, kui3...
my mom cakap pe tau...dia cakap, "malunya mak...kuang asam punya budak,"...keh3... suprise mak...khas untuk mak...along cuma nak mak ingat detik² gembira neh dalam rentetan perjalanan hidup mak, sampai bila²...wuuuu...syahdunya aku!!

lilin ditiup, kek dipotong, cebisan² kecil kek disuapkan ke mulut my mom sebanyak 6kali. sorang² suapkan kat my mom, sampai nek lenguh otot² mulut my mom tuh asyik dok nganga je kan, keh3... lastly, kek tuh kitorang tak bawak alik pun. sume dah rasa, so kitorang bagi je kat outlet pizza hut tuh. almaklumlah bulan ramadhan neh, eloklah bersedekah...bagi orang len makan kan...dapat pahala...

so, moral of the story nye kan...i wanna say something to my mom:


mak,
mak tahu kan along sayangkan mak...
mak tahu kan along terlalu menyanjungi mak...
itu sampai bila² mak.
tiada noktah untuk rasa sayang tu mak.

mak,
sempena bufday mak yang ke-54 neh,
along doakan agar Tuhan sentiasa memberkati mak,
melimpahkan rezekiNya ke atas mak,
melindungi mak daripada sebarang musibah,
mengurniakan senyuman di bibir mak sentiasa,
kerana senyuman seorang ibu seperti mak amatlah bernilai harganya.

mak,
terima kasih along ucapkan pada mak,
kerana telah banyak berkorban untuk along,
along tahu kalau tiada mak tiada abah,
along tak akan berpijak di bumi yang kudus neh,
along sebagai anak tak dapat nak membalas ke semuanya mak,
clbr8 bufday mak tuh pun hanyalah sekelumit je yang dapat dibalas,
hanya semata-mata untuk menghargai mak.

mak,
mak la ibu yang terbaik untuk along,
tiada ibu yang superb macam mak,
masakan mak tiada tandingan,
perhatian mak tiada tolok bandingnya,
sesungguhnya mak lah the best dalam hidup along.

mak,
insyaallah sebelum mata along neh tertutup rapat,
along akan buat apa sahaja untuk menggembirakan mak,
ikut termampu yang along dapat lakukan,
along neh manusia biasa mak,
tak lekang dek kesalahan & kesilapan,
maaf dipinta untuk itu mak,
maafkan along sekiranya ada membuat mak terasa selama neh,
sesungguhnya kemaafan daripada seorang ibu amatlah along perlukan,
keredhaan & restu seorang ibu sangatlah along tagihkan.

mak,
tiada kata-kata secantik bahasa,
tiada lukisan secantik potret,
tiada tiada tiada dan tiada
yang dapat membalas semua pengorbanan mak selama neh.

mak,
along nak mak tahu,
walaupun adakalanya along neh 'degil' & 'ego',
along tetap sayangkan mak
sebab mak tetap bersabar melayan kerenah along,
kesabaran mak terlalu tinggi,
along respect that mak.

mak,
usia mak dah 54tahun,
usia along dah 29tahun,
insyaallah along akan jaga mak sampai bila²,
along tak mahu berjanji kerana janji itu adalah mainan manusia,
tapi along kata 'insyaallah' kerana itu adalah
'ikatan makrifat' along dengan Tuhan,

along akan jaga mak, begitu juga dengan abah,
setua mana mak nanti, selagi mak belum dijemput Tuhan,
along akan jaga mak,
along tak dapat bayangkan kalau Tuhan menjemput mak,
hilang sudah permata hatiku.

mak,
along sayang mak.
along sayang mak.
along sayang mak.



so, that's all ifin rasa. kang kalo lebih² nanti, ada kang aku melalak sengsorang, wakakaka... so kepada my mom, sematkan dalam hati mak yang ALONG SAYANG MAK SAMPAI NAFAS ALONG YANG TERAKHIR!!

adioz amigoz adiozza~


**********************





**********************



ifin suka tgk muka adik ifin yg bongsu.
pipi dia dah tembam sejak gado² dgn ifin.
dia makan banyak kot. har har har.

11 comments:

cik boneca chanteq Says:
August 31, 2009 at 9:38 AM

mak kite memang the besh. i love her muchos tau. hehe. :p

[ N ] sham Says:
August 31, 2009 at 10:09 AM

wallau besh giler,bln 5 ritu pon aku smbt gk bday my mom at umah dgn sume pamili...simple tp meriah~

:::wagonbiru::: Says:
August 31, 2009 at 11:26 AM

happy bufday antie....
semoge sihat2 selalu....

putra Says:
August 31, 2009 at 1:13 PM

entry ko nih membuatkan aku lapar..haha

(,")**JoSepH**(",) Says:
September 1, 2009 at 3:03 PM

ifin mmg anak yg baik...
** khas untuk mom ko: auntie happy birthday... semoga panjang umo...
** sejuk perut ibu ko mengandungkan anak mcm ifin ne..
** sedih plak aQ lau tringatkan ngan mum aQ.... :-(...

ifin Says:
September 1, 2009 at 4:02 PM

jgn ckp camtu joseph...sogan aku, hehehehe...

aizul Says:
September 2, 2009 at 5:47 AM

arini bufday mak saya pula!!!! kemsalam aunty uda ye!! ckp ngan dia moga pnjang umur n murah rezki pula..

btw, entry ini sgt mengharukan, smpkan terkeluar air mata nih ha!! haha

ifin Says:
September 2, 2009 at 7:14 AM

aizul a.k.a ajoi a.k.a marcello,
kem slm gak kat untie 'ndak ye...
walaupun muka mak kita sama,
tp bufdate len²,
miracle!
hehehe...

(,")**JoSepH**(",) Says:
September 3, 2009 at 10:30 AM

wEEhh.. muka kOrang aDeQ braDik sOma sm kan....hehhee

(,")**JoSepH**(",) Says:
September 3, 2009 at 10:30 AM

BrO..
** bla lG naK pOToNg raMBut ne??
* x Sbar naK tnGoK RamBut BaRU..hehehe

FERRYSHA Says:
September 4, 2009 at 3:39 PM

hai. muke adik perempuan u cantik la. ajak dia shopping di www.shoppingsaya.blogspsot.com

Related Posts with Thumbnails